czwartek, 2 lipca 2015

Marchewkowa zupa-krem / Carrot cream soup

Witajcie kochani :) Dopiero co cieszyłam się ze 150 wyświetleń, a teraz wybiło już 300! Bardzo się cieszę, że interesują Was moje przepisy. Dzisiaj zupa marchewkowa, przepyszna! Dajcie znać czy próbowaliście i czy wyszło i smakowało :)

Składniki:
1 ½ szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka musu warzywnego
3 średnie marchewki
3 młode ziemniaki
Sól, papryka chili, kurkuma, curry
Woda
Obieramy i myjemy marchewkę i ziemniaki. Marchewkę kroimy na cztery części, ziemniaki na pół. Wrzucamy do wody i wywaru, solimy i gotujemy ok. 25min do miękkości. Dodajemy mus warzywny. Jeśli mus był zamarznięty to gotujemy do czasu aż się roztopi.  Jeśli wody jest za dużo to odlewamy część tak żeby warzywa wystawały ponad nią. Odlany wywar możemy wykorzystać do zrobienia sosu. Doprawiamy warzywa przyprawami i blendujemy na krem. Do zupy możemy dodać łyżkę jogurtu greckiego i posypać słodką papryką. Smacznego!


ENGLISH VERSION
Ingredients:
1 ½ cup of vegetable broth
3 average carrots
3 baby potatoes
Salt, chili, turmeric, curry
Water
Wash and peel carrots and potatoes. Cut carrots into quarters and potatoes into halfs. Put veggies in water with broth, add salt and boil 25minutes, till it’s soft. Add frozen vegetable mousse and boil few more minutes. Pour half of water, you can use it for a sauce. Season veggies and mix with blender. You can add greek style yoghurt and sweet paprika at the top. Enjoy your meal.




Ściskam, Ewa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz