środa, 8 lipca 2015

Podudzia z kurczaka z dwukolorowym, naturalnym ryżem brązowym / Chicken drumsticks with two-colored, natural brown rice

Tym razem danie główne, które również bierze udział w akcji na durszlak.pl.

Gotuj w zdrowym stylu

Składniki:
4 podudzia z kurczaka
1 torebka ryżu naturalnego Kupiec
kurkuma, papryka słodka zwykła i wędzona, pieprz ziołowy, sól i pieprz czarny
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka liści sałaty
1 łyżka oleju lnianego
2-3 krople octu jabłkowego

Podudzia filetujemy, przyprawiamy papryką słodką zwykłą i wędzoną, pieprzem ziołowym, solą, pieprzem i polewamy oliwą, nacieramy i chowamy do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Gotujemy ryż, połowę w wodzie z kurkumą, połowę w wodzie ze słodką papryką (ja dolałam trochę wody zabarwionej po gotowaniu buraków) i oczywiście z solą. Robimy sos do sałaty z oleju lnianego, octu jabłkowego, szczypty soli i pieprzu, polewamy nim porwane liście sałaty. Podudzia wkładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Wykładamy wszystko na talerze i wcinamy :)

English version
Ingredients:
4 chicken drumsticks
1 bag of natural brown rice
turmeric, paprika sweet and smoked, herbal pepper, black pepper and salt
2 tbsp olive oil
few leaves of lettuce
1 tbsp flaxseed oil
2-3 drop cider apple vinegar

Remove bones from drumsticks, season with sweet and smoked paprika, herbal pepper, salt, black pepper and olive oil, put into fridge. Preheath oven to 180 C. Cook rice, half with salt and turmeric and half with salt and sweet paprika. Mix in cup flaxseed oil, vinegar, salt and pepper and pour on shreded lettuce. Drumsticks bake for 45 minutes. Serve!




Ściskam, Ewa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz