niedziela, 5 lipca 2015

Masło z orzechów włoskich / Walnuts butter

Składniki:
1 ½ szklanki łuskanych orzechów włoskich
1 łyżka oleju kokosowego
Szczypta soli
1 łyżeczka miodu
Opcjonalnie:
Olej lniany
Orzechy zalewamy gorącą woda i moczymy ok. 1h. Po tym czasie osuszamy orzechy i chwilę prażymy na suchej patelni. Następnie chłodzimy dokładnie orzechy. Gdy już ostygną blendujemy razem z pozostałymi składnikami na gładką masę. Jeśli masa wydaje się zbyt gęsta można dolać odrobinę oleju lnianego.


English version:
Ingredients:
1 ½ cup of walnuts
1 tbsp coco oil
Pinch of salt
1 tsp honey
Optional:
Flaxseed oil
Pour walnuts with hot water and soak for a 1h. After this time dry walnuts and roast on non-stick pan for a while. Next cool down walnuts. When walnuts are cold, we put all ingredients into blender and grind for smooth butter. If butter i stoo thick you can add flaxseed oil.

Ściskam, Ewa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz